13.08.2011

PETITIE - PROTEST
IMPOTRIVA ADOPTARII PROIECTULUI H.G. PRIVIND COPIII ARTISTI SI SPORTIVI
Propunerea guvernului de a se reglementa activitatile desfasurate de copii in domeniile descrise la art.2 si 3 din proiect, se doreste a fi o masura de protectie a acestora (copiilor), impotriva unor pretinse pericole, abuzuri, excese care s-ar putea sa aduca atingere valorilor sociale descrise la art.10 alin.2: viata, sanatatea, dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala si morala . Se mai face referire in nota de fundamentare si in finalul proiectului despre faptul ca aceasta hotarare vine sa implementeze prevederile art.5 din Directiva CE nr.94/33 privind protectia tinerilor la locul de munca. La o analiza atenta din partea oricarei persoane interesata de aceste domenii, se poate lesne observa ca argumentarea si fundamentarea propunerii de lege, sunt teme false, fara corespondent in realitatea contemporana.
Din analiza art.5 al Directivei se poate observa ca aceasta face trimitere la nevoia de protectie a copiilor “INCADRATI” pentru a presta activitati sportive, artistice, etc. Sensul cuvantului INCADRAT este cel usual si in dreptul nostru intern, adica cel de angajat cu contract de munca ori conventie civila. Aceasta este dovedita de textul art.2 al aceleiasi directive. Fata de aceasta imprejurare, este limpede ca sfera de aplicabilitate ce se impune a fi reglementata de statele membre, nu cuprinde activitati de participare la concursuri si festivaluri, unde prestatia copilului dureaza cca. 3-4 min, remunerat sau nu cu un premiu modic, o diploma si o cupa, in cazul ca a castigat. Este bine stiut de catre oricine, ca sunt putini oameni inimosi si cu adevarat iubitori de arta, de muzica autentica, de copii, si care de multe ori fac sacrificii mari, nerasplatite in bani, pentru a da o sansa reala, pe care nici statul nici altcineva nu o va da, copiilor cu adevarat talentati, care iata, de cativa ani au gasit un mediu in care sa se descopere, afirme si poate sa fie promovati intr-o cariera artistica in viitor.
Pe de alta parte, ne putem intreba in mod legitim, ce se intampla cu libertatile din constitutie? Ce se intampla cu dreptul copiilor si al familiilor aparate de art. 26, 30, 33 din Constitutia Romaniei?
Este de asemeni cunoscut faptul ca in acest mediu, copiii sunt permanent insotiti, ocrotiti, sustinuti si incurajati de parintii lor, care evident fac sacrificii mari suportand cheltuieli ce nu sunt de neglijat, insa o fac in mod absolut voluntar, raspunzand chemarii si vointei copiilor, in primul rand. Nu s-au intalnit niciunde si nicicand, situatii de abuz, de accidente, de alte pericole asupra copiilor, nu au fost copii nefericiti, obositi, chinuiti, ci doar fericirea maxima i-a animat, cultivandu-se intr-un mediu de socializare chiar intercultural si international.
In ultimii douazeci de ani, implicarea statului, prin institutiile sale in masuri de protectie reala si mai ales de sprijin, incurajare si promovare a copiilor si tinerilor in sensul descoperirii si dezvoltarii valorice in domeniul culturii, sportului, etc. s-au limitat in a acorda alocatia modica lunara pana la varsta majoratului. In Romania au existat intotdeauna copii inzestrati cu talente extraordinare in toate domeniile, insa din pacate, tocmai din lipsa interesului si a sprijinului familiei si al statului, foarte multi s-au pierdut. In schimb, au ajuns sa fie promovate nonvalorile si pseudo-vedete ce ne umplu astazi casele si spiritele cu asa-zise acte de cultura muzicala si artistica. Nici statul, nici autoritatile locale, nu au inteles sa se implice activ, decat cu mici exceptii, in sprijinirea si promovarea tinerelor talente, fie ele sportive sau artistice. Iar acum cand se constata ca oameni si organizatii private doresc sa construiasca un mediu benefic copiilor ce au talente native, statul doreste sa se erijeze in protectorul lor, impunand o masinarie ultrabirocratizata pentru ca acest mediu sa dispara. Cine are astfel de interese?!...
Stimati guvernanti, in numele tuturor oamenilor angrenati in activitati de educare, formare, dezvoltare si promovare a copiilor talentati din Romania, in concret al organizatorilor de concursuri si festivaluri, parintilor, profesorilor, compozitorilor si textierilor, organizatiilor mass-media implicate, va cerem sa revizuiti si sa modificati textul hotararii, reglementand doar acea zona cu adevarat periculoasa pentru copii si tineri, unde este posibil ca acestia sunt exploatati impotriva vointei lor, in detrimentul sanatatii lor si al familiilor lor. Daca veti adopta hotararea in aceasta forma, tot ce s-a construit in ultimii 5-6 ani de catre acesti oameni minunati, oameni de muzica, de arta autentica, oameni ce s-au implicat cu tot sufletul alaturi de copiii talentati si familiile lor oferindu-le tot sprijinul, atunci cand nimeni din tara asta nu a facut-o, risca sa se naruie, si ar fi cu adevarat o mare lovitura, in special pentru copiii si tinerii pe care doriti sa-i “protejati”. Prin procedurile birocratice stufoase si alambicate privind autorizarea, supravegherea si controlul ce le impuneti, cu termene de pana la 30 de zile, cu dosare de acte si poze si aprobari medicale, psihologice, etc,(care presupun si costuri suplimentare ) nu veti reusi decat sa descurajati si sa ingropati definitiv orice initiative, orice demers in directia dezvoltarii si promovarii micilor talente ale Romaniei. Va rugam sa chibzuiti cu intelepciune si sa intelegeti ca artele si sportul, au fost in toata istoria omenirii, mijloacele prin care oamenii, si-au calit si slefuit trupul si spiritul, dobandind inaltare si armonie cu lumea si universul. Prin sport si prin cultura, prin armonia muzicii si a dansului, oamenii au devenit mai buni, mai puternici, mai frumosi. Nu puneti stavili aceste sanse a copiilor nostri, nu va cerem nimic decat sa fiti intelepti, sa ne lasati sa ne crestem , sa ne educam frumos copiii si sa-i ajutam in dezvoltarea talentului lor, asa cum ei ne-o cer. Va garantam ca o vom face cu toata dragostea si atentia, nu vom lasa nici un rau si nici un pericol sa planeze asupra lor, pentru ca NOI SUNTEM CEI CARE-I IUBIM SI OCROTIM !
Kids Show Production

POTI SEMNA PETITIA PE :



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu